esf - EU - vlaanderen

Login

NIEUWS

 

Opvoeden leer je samen, al doende

15 juli 2020
de stapCKG De Stap stelt jullie met trots voor:

Lucasbegeleiding


In 2019 namen we afscheid van onze eerder gekende tuimelwerking om de start van de gloednieuwe module LUCAS te verwelkomen in 2020.

Omdat we graag een traject aanbieden dat aansluit bij de noden van de doelgroep
(ouders met kinderen tussen 0 en 6 jaar) hebben we gekozen voor laagdrempelige hulpverlening op maat, waarin het ‘samen doen’ centraal staat.

We bieden deze intensieve thuisbegeleiding aan onder de naam ‘Lucasbegeleiding’.


 

CKG De Stap is ervan overtuigd dat ouders zelf in staat zijn om terug rust te brengen in het gezinsleven wanneer de opvoeding uitdagingen met zich meebrengt. Samen werken we aan een warme thuis en een duidelijke structuur waarin het kind zijn talenten ten volle kan ontwikkelen.Indien je vragen hebt over de ontwikkeling en het welbevinden van jouw kind, over het inbouwen van een structuur en grenzen stellen, kan CKG De Stap jou hierin begeleiden. Daarnaast kan de begeleider samen met jou stilstaan bij vragen over jouw totale gezinssituatie.

We vertrekken hierbij steeds vanuit jouw vragen en samen zoeken we naar antwoorden. De gezinsbegeleider komt 2 tot 3 keer per week bij jou op bezoek. Een bezoek duurt tussen de 1 en 3 uren.


Lucasbegeleiding wordt opgestart:

 • ten vroegste wanneer het kind 6 maanden is
 • ten laatste voor het kind 6 jaar oud is


Verloop van de begeleiding

Tijdens de opstart komt de begeleider kennismaken bij jou thuis. Samen bespreek je met welke vragen je zit en wat je graag zou willen bereiken met de begeleiding. De begeleiding duurt maximaal 6 maanden.

De procesbegeleider komt mee op huisbezoek bij de opstart, de tussentijdse evaluaties (om de 4 tot 6 weken) en het einde van de begeleiding. De procesbegeleider is een tweede contactpersoon binnen de Stap waar je steeds bij terecht kan.

Regelmatig bespreekt de begeleider jouw vragen in het team Lucasbegeleiding. Hierin zitten de andere begeleiders uit het Lucasteam, de procesbegeleiders, de pedagoog en de sociaal agoog. Samen bekijken we hoe jouw gezin het best ondersteund kan worden.

Al onze werknemers zijn aan het beroepsgeheim gebonden.De begeleiding wordt, na overleg met jou, beëindigd als:

 • we samen voldoende antwoorden gevonden hebben op jouw hulpvragen
 • de termijn van 6 maanden voorbij is
 • andere hulp meer geschikt is
 • er voldoende vooruitgang geboekt is

 

Voor aanmeldingen of extra informatie kan u steeds terecht bij Charlotte Wehrens of Nele Thys.


lucas de stap samen

#heldenvanwelzijn

14 april 2020
de stap

Met deze actie wil het Vlaams Welzijnsverbond erkenning geven aan de welzijnswerkers die in deze moeilijke tijden het beste van zichzelf geven. Zij zijn de helden van welzijn!


Want ook bij ons hakt het coronavirus extra zwaar in. Hoe blijf je nabij in afstand? Hoe zet je je eigen angsten en twijfels opzij en blijf je ondersteunend aanwezig voor de mensen -kwetsbare gezinnen, mensen met een handicap, jongeren en kinderen - die hen, nu meer dan ooit, nodig hebben.


Deel #heldenvanwelzijn en geef daarmee een pluim aan het goede werk van de vele medewerkers in de welzijnsorganisaties.
Helden_van_welzijn.jpg

ESF project Investeren in menselijk kapitaal

09 juni 2017
de stap

Eén van de grote doelstellingen van De Stap is een uitgewerkt personeelsbeleid. In dat kader dienden we een project in bij het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF stimuleert Vlaamse organisaties om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. We zijn heel trots om te kunnen meedelen dat ons project Investeren in menselijk kapitaal geselecteerd werd.

Concreet betekent dit dat we in april gestart zijn met een project dat nog loopt tot september 2018. We willen in die periode inzetten op drie grote domeinen:

 1. Een duurzaam beleid van start tot einde loopbaan, dat geactualiseerd is vanuit de missie, visie en waarden van De Stap

  We willen hierbij competenties en talenten centraal zetten.
 2. Aandacht voor het evenwicht tussen werk en privé, draagkracht en draaglast.

  Concreet betekent dit een beleid rond thuiswerken en burn-out preventie.
 3. Nog sterkere oplossingsgerichte cultuur en communicatie.

  We willen naar snellere, efficiënte communicatie tussen alle honingraten (teams binnen De Stap) waarbij we communiceren vanuit de Waarom.

De werkgroep Zorg voor personeel zal een grote rol spelen in de uitwerking van het project en uiteraard worden ook alle medewerkers en teams betrokken.  

ESF Europees sociaal fonds Europese Unie Vlaanderen projectsteun Investeren in menselijk kapitaal
colofon_ESF_20170411.jpg

Gift van 1500 euro!

08 juni 2017
de stap

GPS uit Genk bestaat 30 jaar en schonk 1500 euro aan De Stap!

Hiermee kunnen we onder andere tablets aankopen waarmee de intakers tijdens het eerste gesprek met filmpjes aan een gezin kunnen tonen hoe onze begeleidingen in zijn werk gaan, wat de drempel tot onze hulpverlening kan verlagen.

gift
gps.jpg

Music for Life 2016: tussenstand 1438 euro

21 februari 2017
de stap

De Stap heeft een eerste storting van Music for Life ontvangen: 1438.93 euro! Vorig jaar volgden er nog 2 stortingen later op het jaar. Hopelijk is dit dus nog geen finaal bedrag, hoewel De Stap er al zeer tevreden mee is.

Dit jaar richtte De Stap een nieuwe fonds op onder de naam \'Feesten doet leven\'. Het is bedoeld om extra geld in kas te krijgen voor activiteiten voor gezinnen in begeleiding. Het jaarlijkse zomerfeest is daar een goed voorbeeld van. Elk gezin dat dat jaar in begeleiding is (geweest) wordt uitgenodigd voor een sprookjesachtige doe-namiddag voor ouder en kind. Op die manier wil De Stap de relatie tussen ouder en kind aansterken, ouders laten voelen dat opvoeden ook op een speelse manier aangepakt kan worden en kwetsbare gezinnen een extra kans bieden om een leuke uitstap te maken.

Music for Life MFL fonds Feesten doet leven zomerfeest
MFL.jpg

Opendeurdag 2017 groot succes!

07 februari 2017
de stap

Op dinsdag 7 februari 2017 mocht De Stap voor het tweede jaar op rij meer dan 100 bezoekers verwelkomen tijdens de opendeurdag. Dit jaar stond de opendeurdag in het teken van het nieuwe logo en de vernieuwde huisstijl van De Stap. De talrijke hulpverleners, potentiële sponsors en vrijwilligers en gezinnen maakten niet enkel kennis met de verschillende vormen van opvoedingshulp die De Stap biedt maar waren ook getuige van de feestelijke lancering van de website en facebook-pagina. Bezoekers werden op een speelse manier uitgenodigd om op de foto te gaan met het levende logo van De Stap. Alle foto\\'s kunnen bewonderd en geliket worden op www.facebook.com/ckgdestap. De foto met de meeste likes op vrijdag 17 februari om 12u wint een mand met Limburgse streekproducten.


Met dank aan Jurgen van Party Fun voor het levende logo en Johan Lambrix voor de fotoreportage.  
opendeurdag
170207-johan-lambrix-154_orig.jpg170207-johan-lambrix-172_orig.jpg

Kinderboek Caro en de thuisbegeleider

07 februari 2017
de stap

De Stap heeft dankzij de financiële steun van Carglass en het tekentalent van Caroline Baor een kinderboek kunnen maken over het verloop van een thuisbegeleiding. Omdat we graag onze expertise delen met andere hulpverleners, bieden we het boek te koop aan. Het is een hardcover van 30 op 30 cm. Speciale prijs (zo lang de voorraad strekt): 25 euro per stuk. Om 1 of meerdere exemplaren te bestellen of voor meer informatie, neem contact op met Anouck Brouwers.

boek caroline baor kinderboek carglass
kinderboek_caro_1.jpg

Bronzen kunstwerk ingehuldigd

07 februari 2017
de stap

Op 17 mei 2016 werd aan het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Stap in Genk een bronzen kunstwerk ingehuldigd. Dat beeld is van de hand van de Genkse kunstenares Sonnie Melerowitz (50), die een heel persoonlijke band heeft met hulpverlening voor kinderen. “Omdat mijn vader alcoholicus was, ben ik als vierjarige bij mijn grootouders geplaatst. Maar de gruwelijke beelden van mijn vader die mijn moeder slaat, die vergeet ik nooit meer.”


In CKG De Stap in Genk kunnen maximaal zes kinderen tegelijkertijd verblijven. Daarnaast wordt nog een dertigtal gezinnen met kinderen tot twaalf jaar begeleid.

“Het beste is nog altijd om het kind niet weg te halen uit de vertrouwde omgeving”, zegt directeur Adelheid Hoewaer. “De opvang van kinderen gebeurt dan ook enkel in crisissituaties, waarbij de veiligheid van het kind thuis niet meer gegarandeerd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omwille van partnergeweld bij de ouders. Als het na zes weken niet mogelijk is om het kind opnieuw naar huis te laten gaan, wordt er een langdurige oplossing gezocht in een andere CKG of bij een pleeggezin.”

ckg sonnie melerowitz bronzen kunstwerk
9c7670cc-1c65-11e6-8e9a-59506a3f9bb7_original.jpg

Title of your posts.
By Author's Name

January 1, 2030

Category: Category Name

This is where the post content will show up. The font color, font size, line-height, and other styles related to the font, as well as stroke, corner radius and backgroung color / image can be styled. Simply use the text / color / stroke panel to style any of these elements! You can also change the spacing by clicking on the top right arrow near this field. Again this is a sample text and will be replaced with the content of each post.

Tags: Tag Link

100 Comments

Category Name
Comments

Meer informatie of inschrijven?

De Stap logo

De Stap vzw

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning

Zevenbonderstraat 78, 3600 Genk

Opvoeden leer je samen, al doende

15 juli 2020
de stapCKG De Stap stelt jullie met trots voor:

Lucasbegeleiding


In 2019 namen we afscheid van onze eerder gekende tuimelwerking om de start van de gloednieuwe module LUCAS te verwelkomen in 2020.

Omdat we graag een traject aanbieden dat aansluit bij de noden van de doelgroep
(ouders met kinderen tussen 0 en 6 jaar) hebben we gekozen voor laagdrempelige hulpverlening op maat, waarin het ‘samen doen’ centraal staat.

We bieden deze intensieve thuisbegeleiding aan onder de naam ‘Lucasbegeleiding’.


 

CKG De Stap is ervan overtuigd dat ouders zelf in staat zijn om terug rust te brengen in het gezinsleven wanneer de opvoeding uitdagingen met zich meebrengt. Samen werken we aan een warme thuis en een duidelijke structuur waarin het kind zijn talenten ten volle kan ontwikkelen.Indien je vragen hebt over de ontwikkeling en het welbevinden van jouw kind, over het inbouwen van een structuur en grenzen stellen, kan CKG De Stap jou hierin begeleiden. Daarnaast kan de begeleider samen met jou stilstaan bij vragen over jouw totale gezinssituatie.

We vertrekken hierbij steeds vanuit jouw vragen en samen zoeken we naar antwoorden. De gezinsbegeleider komt 2 tot 3 keer per week bij jou op bezoek. Een bezoek duurt tussen de 1 en 3 uren.


Lucasbegeleiding wordt opgestart:

 • ten vroegste wanneer het kind 6 maanden is
 • ten laatste voor het kind 6 jaar oud is


Verloop van de begeleiding

Tijdens de opstart komt de begeleider kennismaken bij jou thuis. Samen bespreek je met welke vragen je zit en wat je graag zou willen bereiken met de begeleiding. De begeleiding duurt maximaal 6 maanden.

De procesbegeleider komt mee op huisbezoek bij de opstart, de tussentijdse evaluaties (om de 4 tot 6 weken) en het einde van de begeleiding. De procesbegeleider is een tweede contactpersoon binnen de Stap waar je steeds bij terecht kan.

Regelmatig bespreekt de begeleider jouw vragen in het team Lucasbegeleiding. Hierin zitten de andere begeleiders uit het Lucasteam, de procesbegeleiders, de pedagoog en de sociaal agoog. Samen bekijken we hoe jouw gezin het best ondersteund kan worden.

Al onze werknemers zijn aan het beroepsgeheim gebonden.De begeleiding wordt, na overleg met jou, beëindigd als:

 • we samen voldoende antwoorden gevonden hebben op jouw hulpvragen
 • de termijn van 6 maanden voorbij is
 • andere hulp meer geschikt is
 • er voldoende vooruitgang geboekt is

 

Voor aanmeldingen of extra informatie kan u steeds terecht bij Charlotte Wehrens of Nele Thys.


lucas de stap samen

#heldenvanwelzijn

14 april 2020
de stap

Met deze actie wil het Vlaams Welzijnsverbond erkenning geven aan de welzijnswerkers die in deze moeilijke tijden het beste van zichzelf geven. Zij zijn de helden van welzijn!


Want ook bij ons hakt het coronavirus extra zwaar in. Hoe blijf je nabij in afstand? Hoe zet je je eigen angsten en twijfels opzij en blijf je ondersteunend aanwezig voor de mensen -kwetsbare gezinnen, mensen met een handicap, jongeren en kinderen - die hen, nu meer dan ooit, nodig hebben.


Deel #heldenvanwelzijn en geef daarmee een pluim aan het goede werk van de vele medewerkers in de welzijnsorganisaties.
Helden_van_welzijn.jpg

ESF project Investeren in menselijk kapitaal

09 juni 2017
de stap

Eén van de grote doelstellingen van De Stap is een uitgewerkt personeelsbeleid. In dat kader dienden we een project in bij het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF stimuleert Vlaamse organisaties om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. We zijn heel trots om te kunnen meedelen dat ons project Investeren in menselijk kapitaal geselecteerd werd.

Concreet betekent dit dat we in april gestart zijn met een project dat nog loopt tot september 2018. We willen in die periode inzetten op drie grote domeinen:

 1. Een duurzaam beleid van start tot einde loopbaan, dat geactualiseerd is vanuit de missie, visie en waarden van De Stap

  We willen hierbij competenties en talenten centraal zetten.
 2. Aandacht voor het evenwicht tussen werk en privé, draagkracht en draaglast.

  Concreet betekent dit een beleid rond thuiswerken en burn-out preventie.
 3. Nog sterkere oplossingsgerichte cultuur en communicatie.

  We willen naar snellere, efficiënte communicatie tussen alle honingraten (teams binnen De Stap) waarbij we communiceren vanuit de Waarom.

De werkgroep Zorg voor personeel zal een grote rol spelen in de uitwerking van het project en uiteraard worden ook alle medewerkers en teams betrokken.  

ESF Europees sociaal fonds Europese Unie Vlaanderen projectsteun Investeren in menselijk kapitaal
colofon_ESF_20170411.jpg

Gift van 1500 euro!

08 juni 2017
de stap

GPS uit Genk bestaat 30 jaar en schonk 1500 euro aan De Stap!

Hiermee kunnen we onder andere tablets aankopen waarmee de intakers tijdens het eerste gesprek met filmpjes aan een gezin kunnen tonen hoe onze begeleidingen in zijn werk gaan, wat de drempel tot onze hulpverlening kan verlagen.

gift
gps.jpg

Music for Life 2016: tussenstand 1438 euro

21 februari 2017
de stap

De Stap heeft een eerste storting van Music for Life ontvangen: 1438.93 euro! Vorig jaar volgden er nog 2 stortingen later op het jaar. Hopelijk is dit dus nog geen finaal bedrag, hoewel De Stap er al zeer tevreden mee is.

Dit jaar richtte De Stap een nieuwe fonds op onder de naam \'Feesten doet leven\'. Het is bedoeld om extra geld in kas te krijgen voor activiteiten voor gezinnen in begeleiding. Het jaarlijkse zomerfeest is daar een goed voorbeeld van. Elk gezin dat dat jaar in begeleiding is (geweest) wordt uitgenodigd voor een sprookjesachtige doe-namiddag voor ouder en kind. Op die manier wil De Stap de relatie tussen ouder en kind aansterken, ouders laten voelen dat opvoeden ook op een speelse manier aangepakt kan worden en kwetsbare gezinnen een extra kans bieden om een leuke uitstap te maken.

Music for Life MFL fonds Feesten doet leven zomerfeest
MFL.jpg

Opendeurdag 2017 groot succes!

07 februari 2017
de stap

Op dinsdag 7 februari 2017 mocht De Stap voor het tweede jaar op rij meer dan 100 bezoekers verwelkomen tijdens de opendeurdag. Dit jaar stond de opendeurdag in het teken van het nieuwe logo en de vernieuwde huisstijl van De Stap. De talrijke hulpverleners, potentiële sponsors en vrijwilligers en gezinnen maakten niet enkel kennis met de verschillende vormen van opvoedingshulp die De Stap biedt maar waren ook getuige van de feestelijke lancering van de website en facebook-pagina. Bezoekers werden op een speelse manier uitgenodigd om op de foto te gaan met het levende logo van De Stap. Alle foto\\'s kunnen bewonderd en geliket worden op www.facebook.com/ckgdestap. De foto met de meeste likes op vrijdag 17 februari om 12u wint een mand met Limburgse streekproducten.


Met dank aan Jurgen van Party Fun voor het levende logo en Johan Lambrix voor de fotoreportage.  
opendeurdag
170207-johan-lambrix-154_orig.jpg170207-johan-lambrix-172_orig.jpg

Kinderboek Caro en de thuisbegeleider

07 februari 2017
de stap

De Stap heeft dankzij de financiële steun van Carglass en het tekentalent van Caroline Baor een kinderboek kunnen maken over het verloop van een thuisbegeleiding. Omdat we graag onze expertise delen met andere hulpverleners, bieden we het boek te koop aan. Het is een hardcover van 30 op 30 cm. Speciale prijs (zo lang de voorraad strekt): 25 euro per stuk. Om 1 of meerdere exemplaren te bestellen of voor meer informatie, neem contact op met Anouck Brouwers.

boek caroline baor kinderboek carglass
kinderboek_caro_1.jpg

Bronzen kunstwerk ingehuldigd

07 februari 2017
de stap

Op 17 mei 2016 werd aan het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Stap in Genk een bronzen kunstwerk ingehuldigd. Dat beeld is van de hand van de Genkse kunstenares Sonnie Melerowitz (50), die een heel persoonlijke band heeft met hulpverlening voor kinderen. “Omdat mijn vader alcoholicus was, ben ik als vierjarige bij mijn grootouders geplaatst. Maar de gruwelijke beelden van mijn vader die mijn moeder slaat, die vergeet ik nooit meer.”


In CKG De Stap in Genk kunnen maximaal zes kinderen tegelijkertijd verblijven. Daarnaast wordt nog een dertigtal gezinnen met kinderen tot twaalf jaar begeleid.

“Het beste is nog altijd om het kind niet weg te halen uit de vertrouwde omgeving”, zegt directeur Adelheid Hoewaer. “De opvang van kinderen gebeurt dan ook enkel in crisissituaties, waarbij de veiligheid van het kind thuis niet meer gegarandeerd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omwille van partnergeweld bij de ouders. Als het na zes weken niet mogelijk is om het kind opnieuw naar huis te laten gaan, wordt er een langdurige oplossing gezocht in een andere CKG of bij een pleeggezin.”

ckg sonnie melerowitz bronzen kunstwerk
9c7670cc-1c65-11e6-8e9a-59506a3f9bb7_original.jpg
Category Name

John Smith

 

January 1, 2030

 

This is the comment text. It can be long and break into several lines.

De Stap logo